Qualisys 3D løbestilsanalyse - indledning

3D simulering af løbebevægelse. Kilde: Qualisys

Jeg husker hvordan jeg som barn var fascineret af nogle indslag i DR-sporten der handlede om hvordan man tog teknologien i brug for at bryde nye grænser i sportens verden. Det kunne være om fodboldspilleren Diego Maradonnas brug af styrketræninng, der skulle gøre ham mere robust på banen. Om cykelrytterne der lånte vindtunneller af bilindustrien for at optimere hjelme og position på cyklen i forhold til vindmodstand. Og så husker jeg et indslag om en - formodentlig - russsisk diskoskaster, som blev filmet under sit kast, hvorefter kastet blev kortlagt af en computer, så man kunne redegøre for eventuelle fejl i den optimale kastebevægelse. Jeg ved ikke hvorfor det sidste indslag indprentede sig. Atletikkens verden var mig ganske fjern og jeg var da SLET ikke kaster. Måske var det bare interessant at se hvor meget energi der blev brugt på EN enkelt persons udførelse af EN enkelt bevægelse. Et symbol på menneskets stræben efter det perfekte. 




Der har været stille herfra siden Cph Half (det var også noget af en oplevelse). Det er der flere årsager til - arbejde og baby - blot for at nævne nogle få, men jeg kan dårligt skjule at der heller ikke har været så meget at skrive hjem om på træningsfronten. Min ellers stort anlagte plan, med mange progressive km til/fra arbejde har jeg ikke kunnet holde, som jeg gerne ville det. At den virkede, synes jeg der er masser af pile der peger på. Måske gik jeg for hurtigt frem? Det er tid til at evaluere og analysere.

Grunden til indledningen er, at jeg er blevet tilbudt en tur i Kaiser Sport Lab. Ifølge hjemmesiden, benytter Kaiser Sport Lab sig af et 3D analysesystem kaldet: Qualisys. Qualisys systemet skulle være det man bruger som defacto standard på diverse universiteter og forskniningsenheder der har "bevægelsen i idræt" som felt. Et felt man også kalder for "biomekanik".

Konkret fungerer systemet ved, at der i laboratoriet - foruden et løbebånd - er opsat 9 highspeed (300 fpi) infrarøde kameraer, som fra flere vinkler filmer atleten på båndet. Samtidig hermed er der påsat reflekser (jeg mener det er 36 steder), på alle atletens bevægelige led og yderpunkter. Kameraerne opfanger herved med stor præcision skelettet i atletens bevægelse og man bliver i stand til at lave en 3D gengivelse heraf. 3D gengivelsen tjener det formål, at man dels kan udsætte den for matematiske algoritmer der kan opfange fejl og ubalancer (som det normale øje ikke ville kunne opfatte), og dels giver den et klarere billede af atletens bevægemønster til både atleten selv og behandler, træner eller rådgiver, der på baggrund heraf, kan komme med værdifulde desinner til det videre træningsforløb.

Og så var det jeg kom til at tænke på diskoskasteren. For hvis det nu - for en glad amatør som mig - er muligt at få lavet en labtest, som den de professionelle atleter i den tidligere østblok fik lavet, hvorfor så ikke prøve? Måske kan testen præcisere yderligere hvad jeg kan arbejde med i min træning? Måske ikke.

En Fysioterapeutisk 3D-løbestilsanalyse varer typisk i 90 minutter og den koster 1.200 kr., læg hertil en eventuel opfølgning på analysen på 30 minutter til 450 kr., så der er altså tale om en lidt mere omfattende seance end den sædvanlige tur på løbebåndet med en iPhone placeret ved dine fødder som skal afgøre om du pronerer for meget eller for lidt.

Der er efter sigende tre grunde til at man skulle foretage sig sådan en udskrivning.

1. Skadesforebyggelse
2. Genoptræning efter skade
3. Præstationsfremme     

Mit motiv er klart sidstnævnte, men måske jeg også får et vink om potentielt kommende eller gamle skader. Aftalen er kommet i stand efter en snak med Kaiser Sports indehaver Jan Steinicke, som jeg fortalte om mine planer for et nyt træningsprogram, hvor også styrketræning skulle indgå. Jeg betaler ikke selv for testen. Man kan på den måde kalde det en slags sponsorat, men jeg ville aldrig drømme om at sige ja til den slags, hvis ikke det var fordi jeg var en smule nysgerrig. Og jeg håber på at kunne være nogenlunde objektiv i min formidling af oplevelsen. Det har jeg ihvertfald tænkt mig at berette om i de kommende indlæg på bloggen.

(Fortsættelse følger)         

Kommentarer

Populære opslag