Test af løbesko Cloudsurfer fra Schweiziske On

Ved maratonmessen i forbindelse med Københavns Maraton, fik jeg øje på denne sko (Cloudsurfer fra Schweiziske ON). "Den må prøves" tænkte jeg straks. :-) 
Lad mig starte med et par ting om løbeskoens betydning for din præstation. Skal man se en sko som præstationsfremmende er der i virkeligheden ikke så mange parametre at skrue på. Det eneste tænkelige område, hvor en sko kan have indflydelse på dit løb (og dermed din præstation) er i det man kunne kalde den biomekaniske del af ligningen.

Løb udfra en biomekanisk betragtning handler om studiet af hvordan kroppen mest effektivt bevæger sig fra A til B (altså det mest effektive bevægemønster), samt hvorledes energi fra omgivelserne (primært stødenergi fra nedfaldet) og i kroppens leddele kan absorberes og udnyttes bedst muligt. Jo højere et niveau der præsteres på, desto mere mening giver det at kigge på en atlets biomekanik. En sådan indsats kræver høj grad af specialviden og adgang til avanceret udstyr. Men også skoproducenter arbejder med biomekanik, i et naturvidenskabeligt forsøg på at få skoen til at støtte atletens vej mod "det perfekte bevægemønster".

Biomekanikken indenfor løb bygger ofte på vectoriserede målinger af bevægemønstre, og kurver og grafer der kan synes langt væk fra løbeturen i skoven. Men man skal jo starte et sted og fx. kunne man danne sig et overblik ved at fokusere på skoens egenskaber indenfor: Vægt, afsæt og landing, samt energi bevægelsen.

Omkring vægten, kan man grundlæggende sige at så lidt vægt, som muligt er godt. En løbesko bidrager til vægten, da den rent faktisk vejer noget. Biomekanisk besværliggøres dette yderligere af at skoen sidder på foden, som er kroppens yderpunkt i løb, og derfor bliver skoens vægt relativt set mere belastende end fx. et nogle ekstra gram omkring maven. Så en løbesko skal helst være så let som mulig. Men jo mindre en sko vejer, des mindre materiale og derfor også des mindre holdbarhed, og plads til at skoen kan virke på andre områder. De fleste vælger ikke en træningssko udfra vægten, da det måske er vigtigere at den er stabil og kan holde til noget. Men for en konkurrencesko er vægten en afgørende faktor.

Jo hurtigere du løber, jo længere fremme på foden vil du ofte fornemme at din landing og dit afsæt foregår. Der findes sko som faciliterer forfodsløbet, typisk ved at have et lavt hældrop (lille forskel i højde mellem hæl og forfod), men en relativ flad sål kan også medvirke til at du fornemmer kontakten med underlaget bedre og derved kan det ske at du flytter vægten lidt frem. Et biomekanisk argument der taler for forfodsløbet er, at du bedre udnytter den energi der opspares ved nedslaget fordi du nu også har taget svangsenen i brug som en slags fjeder.

Når du lander, det kalder vi for nedslaget, vil du kunne genbruge noget af kraften som en slags fjeder energi der ophober sig i sener og muskler. Skoproducenterne kigger også på om denne egenskab kan overføres til din sko.

Sål
Test
Schweiziske "On" kommer med en serie af løbesko, der alle er døbt under familienavnetnavnet Cloud (Cloudsurfer, Cloudster, cloudracer etc.). Det iøjnefaldende ved Cloud-serien er at finde i affjedringen, som sidder uden på sålen i form af en række bøjler eller rør, der løber vinkelret på skoens underside. Bøjlerne er udført i et relativt hårdt gummi materiale, og de er hule. Herved får men en ret dynamisk fjedring, der både opsamler energi fra landing, som frigives igen ved afsæt, men som samtidig også giver en relativ stabil sko, der retter sig efter underlaget.

Bøjlerne på tværs af skoen ses her

Jeg faldt over Cloudsurferen under maraton messen i København i år. På trods af det specielle design med bøjlerne, synes jeg faktisk at skoen virkede elegant. Det burde ikke betyde så meget for løbepræstationen, men jeg har før oplevet at sko jeg oplevede som "pæne" også har fungeret godt - for mig - så måske der er en slags opsparet erfaring i dette indtryk. Jeg beslutter mig derfor for at tage skoen hjem på prøve.

Ydre lag i mesh, som sikrer god luftgennemstrømning
Look and feel
Som sagt synes jeg skoen har en vis elegance over sig. Måske er det det lille men overbevisende: "Swiss engineering" label på siden, den er meget lidt spraglet, uden at virke kedelig. Den sko jeg står med er holdt i mørkeblå og lyseblå farver, pånær et snørehul og logoet som er i sølv. Den indvendige del er syet i et stykke. Det betyder at den sidder tættere til foden, uden at klemme og det er en feature som jeg generelt godt kan lide. Der er et ydre støvdække i mesh, som lader til også at kunne fungere som ventilation.

lille men overbevisende: "Swiss engineering"

Vejer den til 317g
Skoen virker robust, og jeg vejer den til: 317g. (US Str.: 10,5) - på websitet står den til 275g for en str. 8,5. Et nummerspring i størrelse koster altså knap 20gram. Der ligger også et plastik kort, med et serienummer så man kan registrere sin sko på runonclouds.com. Det bruger jeg ikke synderligt megen tid på.

Inderside, med sammensyning, som  giver en perfekt pasform.

Skoene på første test-tur
Jeg har tunge ben dagen efter maraton og det er ikke helt fair overfor Cloudsurferen på den første test-tur. Men et par ting falder mig alligevel ind. På vej ned ad trapperne, er det som om at skotungen (den flap der sidder under snørrebåndet), er lidt stiv og lang og derfor generer det øverste af vristen. Det undrer mig, for det er en nem ting at rette, men måske skyldes det blot nedstigningen fra trapperne. Da jeg først er nede, retter jeg lidt på tungen, og det føles ikke længere som et problem. Ude på gaden, sidder skoen virkelig godt omkring foden. Det er en god fornemmelse - også efter de første løbeskridt - som det også SKAL være, når man tager nye sko i brug. Jeg kan konstatere at den indvendige syning og fornemmelsen under landing og afsæt er god. Senere på turen tager jeg ind på en grussti. Jeg er interesseret i at teste om rørene igennem bøjlerne på sålen, holder sig fri af grus og småsten. Det kan jeg ligeledes konstatere at de gør.

Set fra oven. Jeg studsede over den "lange tunge", men det var ikke noget problem under løb.

Anden testtur er dagen efter, hvor jeg beslutter at prøve den på de lette kupperinger i Frederiksberg Have og Søndermarken. Normalt giver jeg altid mine sko minimum 48 timers hvile, men der er noget ved denneher, der lokker og det er vel egentlig en ganske god egenskab. Igen får jeg konstateret at grus og småsten ikke er et problem. Skoen føles måske tung på bakkerne - det kan også være mine ben. Jeg beslutter at lade testen ligge et par uger, for at kunne give en bedre bedømmelse.

Test af tempo
Jeg døjer stadig lidt med eftervirkningerne fra maraton, da jeg to uger senere beslutter at tage den på til en mandagstur med NBRO. Midt på disse ture er der altid et ryk (godt 4k) og jeg har tænkt mig at teste hvordan skoen her føles i pace 3.45. Jeg har løbet den tur mange gange og mit pace svinger mellem 3.38-3.48.

Det der særligt interesserer mig ved Cloudsurferen, er om det kan passe at skulle gøre mig hurtigere. Intet slår følelsen af at komme hjem fra et træningspas, hvor man lige har rykket lidt mere end forventet og så betyder det ikke så meget om ansvaret kan lægges på skoen.

Jeg vurderer at jeg burde føle et vist overskud i pace 3.45. Vi har god medvind på vejen derud, og jeg konstaterer at benene føles OK. Det betyder også at de første to km, kommer til at være i modvind på tempostrækningen på Langelinie mod Amalienborg.

Da vi sætter igang lægger jeg mig foran i 3.45 gruppen. Vinden er ganske kraftig, og jeg synes måske at det føles vel hårdt - ikke helt efter planen. Efter første km. viser tiden imidlertid 3.37 - vi løber altså hurtigere end forventet. Vi løber yderligere op i vinden, og jeg føler jeg øger en smule. Gruppen går lidt i opløsning og jeg ligger efter et stykke tid alene kort før Amalienborg. Anden km. viser pace 3.38.

Jeg føler mig en anelse presset og glæder mig til at skulle vende ind på Toldbodgade ved Admiralhotellet, hvor vinden vil aftage. Jeg vender, og foran kan jeg se 3.30 gruppen. Der er et stykke op, men det virker som om jeg haler ind. Før Amaliegade er tredie km. passeret i pace 3.32. Det går jo egentlig meget godt, og jeg synes nu der er overskud. Det hjælper selvfølgelig at der nu kun er godt en km igen (Amaliegade, Esplananden og Grønningen).

På vej op ad Grønningen når jeg lige op til gruppen foran. De sidste 1,2km løbes i pace 3.28, og jeg vurderer gennemsnitspacet for de 4,2km til 3.34. Det er hurtigere end længe. Jeg jogger hjem en anelse mere udmattet end planlagt. Om det skyldes skoen eller almindelig gejst og iver er selvfølgelig svært at afgøre. Men passet har givet mig præcis den følelse jeg gik efter.

Samlet vurdering
On´s cloud-serie, her testet ved Cloudsurfer modellen, er et interessant bekendtskab og kan absolut bruges til at løbe i. Skoen sidder rigtig godt (på min fod ihvertfald). Den tager godt imod underlag som grus, asfalt, brosten og fortov og så ser den godt ud. Jeg kan faktisk heller ikke afvise at "cloud-teknologien" hjælper dit afsæt. :-)

Skoen kan virke lidt tung, og skotungen kan genere (når man går ned ad trapper), men vi er i småtingsafdelingen og hvis du har mod på at prøve nye ting af vil jeg gerne anbefale skoen som et alternativ til de gængse mærker.

Cloudsurferen er en neutral sko. Selvom On siger at den også kan bruges til konkurrence, vil jeg nok hælde til at bruge den som en mængdetræningssko. Den har et hældrop på 7mm og vejer 317g (US Str. 10,5).
Pris: DKK 1.300,-

Kan i Danmark købes via webshoppen hos Steep-Deep her. 
Du kan læse mere om On og Cloud serien her.
Hvis man vil gå lidt dybere ned i Biomekanikken, så er Mikkel Larsen´s blog (Træner for Sara Slott Petersen), her et godt sted at starte.

Sidste blik - set bagfra. :-)


 

Kommentarer

Populære opslag